Projekt Murtić 100

IZLOŽBA

Multimedijalna izložba Murtić 100 obilježava stogodišnjicu rođenja Ede Murtića - vodeće ličnosti regionalnog visokog modernizma. Obuhvaća više od 200 radova iz svih faza stvaralaštva.

SIMPOZIJ

Međunarodni simpozij na temu kreativne i političke emancipacije tijekom prvih dekada nakon Drugog svjetskog rata.

Govore značajna imena europskih i svjetskih umjetničkih institucija (Guggenheim NY, Tate Modern, Fondacija Joan Miró, Tàpies…)

POPRATNI PROGRAM

Koncerti, predavanja, stručna vodstva, radionice...

IZLOŽBA

DOM HDLU (MEŠTROVIĆEV PAVILJON)

20.5.-18.7.2021.

Kustos: Branko Franceschi

Multimedijalna izložba Murtić 100 obilježava stogodišnjicu rođenja umjetnika koji je svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma i svojim opusom kao najpriznatiji likovni umjetnik obilježio drugu polovicu XX stoljeća.

GALERIJA BAČVA

U galeriji se predstavljaju ikoničke slike koje markiraju pojedine etape umjetnikovog stvaralaštva i koje su u kolektivnoj memoriji ostale zapamćene kao paradigmatska umjetnička djela pojedinih dionica visokog modernizma. Cilj je dinamičnom strukturom postava već jedinstvenim sveobuhvatnim pogledom pokazati sve mijene kojima je Murtić kroz svoj uvijek prepoznatljiv stil kroz vrijeme odražavao aktualne stilske odrednice kako su se pojavljivale na internacionalnoj likovnoj sceni. Strukturom postava istovremeno se naglašava dinamični kolorizam kao temeljna odrednica Murtićevog stvaralačkog pristupa. U središtu izložbenog prostora kao os vrtnje postavljena je vertikala stupa sa slikama u emajlu.

GALERIJA PM

Prostorna povezanost galerija Bačva i PM po vertikali zbog dinamike njihove različitosti, navodi da se u PM radi kontrasta predstave Murtićevi aktivistički ciklusi mahom izvedeni grafičkim tehnikama i reduciranom paletom koja teži monokromnom kontrastu crnog i bijelog. Riječ je o umjetnikovim ciklusima posvećenim potrebi trajnog sjećanja na žrtve fašističkog terora i uopće anti-ratnoj tematici koja je svoj vrhunac doživjela u više serija Kadavera, formalno gledano umjetnikovom osebujnom doprinosu hrvatskoj figuraciji na prijelazu milenija. Ovaj segment izložbe izravno ukazuje na Murtićev značaj istaknutog i utjecajnog kulturnog aktera, nepokolebljivog zastupnika demokratskih i slobodarskih načela.

GALERIJA PRSTEN

Galerija Prsten Prostorna razdioba Prstena omogućuje predstavljanje ciklusa izvedenih u mnoštvu disciplina koje je Murtić u svom radu znalački koristio. Riječ je o ciklusima izvedenim na papiru kombiniranom tehnikom, crtežima u različitim tehnikama, gvaševima, grafikama, keramici, emajlu, itd. Poseban prostor će kroz mutlimedijalnu instalaciju u autorstvu Ivana Marušića Klifa predstaviti Murtićeve kompozicije izvedene u javnim prostorima, odnosno, reprezentativne prostorno specifične mozaike i murale izvedene u upravnim zgradama, hotelima, crkvama itd.

UMJETNIK

Edo Murtić (Velika Pisanica, 1921. – Zagreb, 2005.), svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio je i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX. stoljeća. U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, a u Beogradu školu Petra Dobrovića. Prvu samostalnu izložbu održao je u Zagrebu 1935. godine. Za vrijeme II svjetskog rata opredijelio se za antifašistički pokret i vrijednosti koje je njegovao, te u svom umjetničkom i kulturnom radu izražavao do kraja života. Murtićevo rano figurativno slikarstvo zahvaljujući kontinuiranoj evoluciji nadahnutoj među ostalim studijskim putovanjima u Francusku, Italiju i SAD-e, te kontaktima s vodećim svjetskim poslijeratnim umjetnicima, postupno se transformiralo u osobenu varijaciju apstraktnog slikarstva ekspresivne geste, lirskog naboje te snažnog kolorizma. Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti. Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Uz bogati slikarski opus, Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.

KUSTOS

Branko Franceschi (Zadar, 1959.), povjesničar umjetnosti, od 2020. godine ravnatelj je Moderne galerije u Zagrebu. Prije toga bio je ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu (2014. - 2020.), Virtualnog muzeja avangardne umjetnosti (od 2010.), HDLU Zagreb (2008 - 2010.), Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (2004. - 2008.) te voditelj i kustos Galerije Miroslav Kraljević u Zagrebu (1987. - 2004. ). Bio je povjerenik / kustos hrvatskog paviljona na 16. Bijenalu u Sao Paulu (2004.), na Venecijanskim bijenalima 2013., 2007. i 2008. i na 11. Međunarodnoj izložbi arhitekture. Bio je ko-kustos 2. Bijenala ARK D-0, Konjic, BiH (2013.) i Helsinškog bijenala fotografije (2014.) te član kustoske ekipe Međunarodnog bijenala mladih umjetnika, Bukurešt (2006., 2012.). Inicirao je Biennale Kvadrilaterale u Rijeci, Hrvatska (2005.), radijsku emisiju Radio galerije za Jadranski radio u Splitu (2015.), rezidencije za hrvatske umjetnike u PS1, New Yorku (2001. -2007.), rezidencijalni program Art in General (2004. - 2011.), a od 2017. vodi i koordinira Art Omi rezidenciju za umjetnike koji žive i rade u Hrvatskoj. Njegova raznolika djelatnost uključuje i produkciju online radova, članke za dnevne novine, te recenzije za umjetničke časopise u Hrvatskoj i inozemstvu, monografije suvremenih hrvatskih umjetnika, uredništvo knjiga o umjetničkoj kritici u Hrvatskoj, TV i radio emisije. Članstvo: HS AICA (predsjednik 2010 - 2016), ICOM, CIMAM, IKT, DPUH. Član je Savjetodavnog odbora Art Omi i Komisije za likovnu i primijenjenu umjetnost nagrade Vladimir Nazor.

 

SIMPOZIJ

Međunarodni simpozij uz projekt obilježavanja stogodišnjice rođenja Ede Murtića

 

GESTA I SLOBODA

Nositelj : Moderna galerija

Organizacija : HDLU i Moderna galerija

Vrijeme održavanja : 9.-13.06.2021.

Simpozij nosi naziv Gesta i sloboda, a obilježit će stotu obljetnicu rođenja Ede Murtića, najznačajnijeg predstavnika gestualne apstrakcije i visokog modernizma Hrvatske i Jugoslavije, kao i 60. godišnjicu izložbe Suvremena umjetnost iz SAD-a koja se održala u Modernoj galeriji u Zagrebu 1961. Kustos izložbe bio je Harvard Arnason, a na njoj su izložena djela 33 najistaknutija predstavnika američkog apstraktnog ekspresionizma.

Ključna ideja simpozija (prilično utopijskog) temelji se na shvaćanju da su u političkom kontekstu socijalističke Jugoslavije slobodne geste umjetnika unijele vizualni jezik apstraktnog ekspresionizma i simbolizirale društvenu emancipaciju prema demokratskijem društvu. Naravno, riječ je o daleko složenijoj priči koja ima u vidu geostratešku političku stvarnost tog doba. U vrijeme dok se kultura još uvijek koristila kao argument, jugoslavenski je kulturni program trebao promicati apstraktnu umjetnost kao znak odstupanja od kišobrana SSSR-a i njegove doktrine socrealizma. Taj su politički stav podržale SAD i bio je u skladu s američkom agendom za promicanje vlastite političke nadmoći, izlažući ono što je u to vrijeme bilo najutjecajniji umjetnički pokret.

Na simpoziju, koji će se održati u Zagrebu, Vrsaru i Rovinju, govorit će značajna imena europskih i svjetskih umjetničkih institucija (Guggenheim NY i Venecija, Tate Modern, Fondacija Joan Miró. A. Tàpies…). Uz simpozij, održat će se i dva zasebna zanimljiva događaja – koncert Maka Murtića u Laubi – kući za ljude i umjetnost te Filozofski teatar u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje će govoriti Slavoj Žižek i braco Dimitrijević (Više o tome pročitajte u Popratnom programu projekta Murtić 100).

** Izložba suvremene američke umjetnosti imala je ogroman utjecaj u zemlji. Edo Murtić, koji se bavio gestualnom apstrakcijom i nakon povratka iz SAD-a gdje je 1953. upoznao Pollocka, postao je najutjecajniji i najslavniji slikar druge polovice stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Simpozij namjerava kontekstualizirati njegov opus unutar te ere.

fotografije