Murtić 100

-

IZLOŽBA

Multimedijalna izložba Murtić 100 obilježava stogodišnjicu rođenja umjetnika koji je svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio voditelj regionalnog visokog modernizma i svojim opusom kao najpriznatiji likovni umjetnik obilježio drugu polovicu XX stoljeća.

 

SIMPOZIJ

Međunarodni simpozij uz projekt obilježavanja stogodišnjice rođenja Ede Murtića

GESTA I SLOBODA

Nositelj: Moderna galerija

Organizacija: HDLU i Moderna galerija

Vrijeme održavanja: 9.-13.6.2021.

Koncept: Branko Franceschi

Simpozij nosi naziv Gesta i sloboda, a obilježit će stotu obljetnicu rođenja Ede Murtića, najznačajnijeg predstavnika gestualne apstrakcije i visokog modernizma Hrvatske i Jugoslavije, kao i 60. godišnjicu izložbe Suvremena umjetnost iz SAD-a koja se održala u Modernoj galeriji u Zagrebu 1961. Kustos izložbe bio je Harvard Arnason, a na njoj su izložena djela 33 najistaknutija predstavnika američkog apstraktnog ekspresionizma.

Ključna ideja simpozija (prilično utopijskog) temelji se na shvaćanju da su u političkom kontekstu socijalističke Jugoslavije slobodne geste umjetnika unijele vizualni jezik apstraktnog ekspresionizma i simbolizirale društvenu emancipaciju prema demokratskijem društvu. Naravno, riječ je o daleko složenijoj priči koja ima u vidu geostratešku političku stvarnost tog doba. U vrijeme dok se kultura još uvijek koristila kao argument, jugoslavenski je kulturni program trebao promicati apstraktnu umjetnost kao znak odstupanja od kišobrana SSSR-a i njegove doktrine socrealizma. Taj su politički stav podržale SAD i bio je u skladu s američkom agendom za promicanje vlastite političke nadmoći, izlažući ono što je u to vrijeme bilo najutjecajniji umjetnički pokret.

** Izložba suvremene američke umjetnosti imala je ogroman utjecaj u zemlji. Edo Murtić, koji se bavio gestualnom apstrakcijom i nakon povratka iz SAD-a gdje je 1953. upoznao Pollocka, postao je najutjecajniji i najslavniji slikar druge polovice stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Simpozij namjerava kontekstualizirati njegov opus unutar te ere.